Které „éčko“ máte dnes v jídelníčku?
Jestliže čtete etikety na potravinových výrobcích, určitě vám neušly některé názvy. Přiznám se, že některým tak trochu nerozumím. Ale potraviny s antioxidanty, emulgátory a jinými přidanými jazykolamy kupuji v dobré víře, že mě přeci nebude chtít potravinářský průmysl otrávit. Pravda je ale maličko jinde. Přeci jen jsem se cítila po prozkoumání všech „éček“, která se používají v potravinách, tak trochu přiotrávená.
· Aditiva– jsou to látky, které mají za úkol zesílit chuť použitých surovin. Suroviny, které doznaly zpracováním nějaký úbytek chuti, dostanou svou dávku aditiv a ty tuto ztrátu zamaskují. Jsou pro nás škodlivé? V malém množství zřejmě ne. Jejich větší příjem se ale může na našem zdravotním stavu projevit. A to zejména alergickou reakcí. Někdy jsou výrobky natolik „navoněné“, že mohou vyvolat astmatický záchvat už po jejich vdechnutí.
· Barviva– jaké nevinné slovo. Jejich použití je zcela jasné. Mají nám potraviny vylepšit tím, že budou zkrátka více vybarvené. Běžně se barví zmrzliny, limonády, bonbony a další produkty. Ve velké míře se používají barviva přírodní (rostlinné, živočišné i nerostné), které rozhodně našemu organismu neškodí.
ČTĚTE ETIKETY
Jenže vedle těchto zdravých „éček“ se objevují i ty, které přímo ohrožují naše zdraví. Britští specialisté přišli na to, která barviva jsou pro nás prokazatelně škodlivá. Některé názvy připomínají smrtelně jedovaté druhy hub.
§ E 102– žlutý tartrazin.
§ E 104– chinolinová žluť.
§ E 110– žlutá oranž.
§ E 120– žlutá.
§ E 122 – červená.
§ E 124– červená (někdy bývá v hořčici).
§ E 129 – červeň allura.
Pozitivní na celé věci je to, že se přítomnost všech látek musí uvádět na obalech, a tak máme možnost se těm špatným vyhnout. Stačí si jen zapamatovat, co které číslo znamená. A to není určitě žádný problém. Vždyť těch „éček“ jsou pouhé čtyři tisíce dvacet jedna.